PollenBroek

hooikoorts

Ik zal het nooit vergeten, 30 april 1987. Koninginnedag en voor mij een nieuw begin.

Op 1 mei zou ik namelijk starten met mijn nieuwe felbegeerde baan in het ziekenhuis. Daar wilde ik al zo lang werken.
Maar met lichte paniek snoot ik de ene zakdoek na de andere vol; waren mijn ogen zo rood alsof ik een week had lopen janken.

Help, ik zou toch niet ziek worden? “Goedemorgen, kunt u me doorverbinden met de directeur patiëntenzorg? Ja, hallo, met uw nieuwe secretaresse. Ik kan vandaag niet komen, ik ben ziek”.
Zie je het voor je? No way.   Ik belde direct naar de dienstdoende huisarts. “Kom maar naar het spreekuur tussen 10.00 – 12.00 uur” zei een vriendelijke assistente.

Bezweet en kortademig zat ik in de wachtkamer. Mensen schoven al een stoel op omdat ze niet besmet wilden worden met één of ander virus. Al was er in die tijd nog geen sprake van het vogelvirus of de Mexicaanse Griep.
Dokter Hamer had al snel een diagnose gesteld.
Met een klap viel de veroordeling tot levenslang: Hooikoorts. Pollen in de lucht, het luchtige voorjaar zou nooit meer hetzelfde zijn!

O, er waren wel medicijnen tegen hoor. Gewapend met oogdruppels, neusspray en slaapverwekkende antihistamine verliet ik de praktijk. De BeeGees galmden door mijn hoofd en zachtjes zong ik: Highfeever, Highfeever yeah.

Vandaag, 30 april 2013, is het de laatste Koninginnedag.  De moeder des vaderland treedt af en maakt plaats voor haar zoon. Een Koningstijdperk doet zijn intrede. Hoe symbolisch, ook voor mij een nieuwe fase in mijn leven, pas gestart in een andere job. Dat geldt echter niet voor mijn hooikoorts. Het is nog nooit zo erg geweest.

Het vocht komt nu langs alle kanten…. Hier is geen Tena-lady tegen bestand. Terwijl ik aan het wandelen ben met onze hond komt er zo’n enorme niesbui dat ik terug naar huis moet lopen. Mijn broek zeiknat. Terwijl ik een flinke ruk geef aan de hondenriem, het beestje snapt er niks van dat we nu alweer teruglopen, loop ik tegen beter weten in te wrijven in mijn jeukende ogen. Tranen lopen over mijn wangen. De lente is nu toch wel voorgoed uit mijn leven, als je merkt dat je in de overgang sukkelt en daar de ongemakken gratis bijkrijgt. Hormonen laten je weer voelen hoe is het is om het ene moment te zingen en het andere moment stik chagrijnig te zijn om niks. Janken bij emotionele films. Het lijkt wel op zwangerschap alleen geen leuke baby als beloning dit keer. Goedbedoelde adviezen van vriendinnen om bekkenbodemspieroefeningen te doen: terwijl je zit te werken op kantoor of thuis onder het aardappelschillen, tijdens het strijken of gewoon op de bank.
Ik knijp me een ongeluk maar telkens als ik moet niezen, voel ik het gaan….. Opnieuw vult een deuntje mijn gedachten: Ain’t no stopping it now….

Morgen maar even afspraakje maken bij de huisarts: dokter van der Plas.

One Response to PollenBroek

  1. Cecile schreef:

    Ook ik …… Maar van het lachen, om jouw humoristische blogs

Geef een reactie